Το απόγευμα της Τετάρτης 28/4 δολοφονήθηκε άλλος ένας αγωνιστής για τα δικαιώματα των αγροτικών κοινοτήτων στην Κολομβία, ο Ουίλσον Λόπες (Wilson Lopez), ο οποίος εκτελέστηκε από ένοπλους στην κοινότητα Αγουάδας (Aguadas), στο γεωγραφικό διαμέρισμα του Κάλδας, στα κεντρικά της χώρας.

lideressociales

Ο Λόπες είχε πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια επιστροφής δεκάδων αγροτών στις κοινότητές τους, τις οποίες είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν από τη δράση παραστρατιωτικών και ένοπλων ομάδων. Δεκαέξι χρόνια πριν πολλοί κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν τον τόπο τους μετά από συνεχείς απειλές των ένοπλων ομάδων αλλά και λόγω των εγκλημάτων που διέπρατταν εναντίον τους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών για την Πρόοδο και την Ειρήνη (Instituto de Estudios para el Desarrollo y la Paz - Indepaz) μέσα στο 2021 ήδη έχουν δολοφονηθεί 57 άτομα που εμπλέκονται στους κοινωνικούς αγώνες, ενώ ο αριθμός των δολοφονημένων ανέρχεται σε 1.173 από την υπογραφή της Συμφωνίας Ειρήνης το 2016.

Από τα μέσα της βδομάδας οι Κολομβιανοί έχουν βγει στους δρόμους ενάντια στη νέα φορολογική μεταρρύθμιση του Προέδρου Ντούκε αλλά και για να διαμαρτυρηθούν για την αυξανόμενη βία στη χώρα τους και τις συστηματικές δολοφονίες αγωνιστών. Μετά από κάλεσμα για γενική απεργία, πλήθος κόσμου βρέθηκε στους δρόμους στις 28 και 29 Απριλίου και αρκετοί κεντρικοί δρόμοι στις μεγάλες πόλεις και αυτοκινητόδρομοι μπλοκαρίστηκαν από κόσμο που διαμαρτυρόταν ενάντια στις αυξήσεις στους φόρους σε βασικά αγαθά και τρόφιμα, όπως σε γάλα, κρέας και αυγά. 

Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στις 28 Απριλίου ξέσπασαν συγκρούσεις, με την αστυνομία να επιτίθεται με ξύλο και χημικά. Λεηλατήθηκαν καταστήματα στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, ενώ υπήρξαν και 22 συλλήψεις. Σύμφωνα με καταγγελίες περισσότεροι από δέκα δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις την ώρα που κάλυπταν τα γεγονότα.

Η λαϊκή οργή έγινε εντονότερη μετά από βίντεο που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το απόγευμα της Τετάρτης, στο οποίο φαίνεται αστυνομικός να κατεβαίνει από τη μηχανή του και να πυροβολεί έναν νεαρό άντρα στο Κάλι, ο οποίος ξεψύχησε μερικά λεπτά αργότερα.

Αντιμέτωπος με την κοινωνική πίεση, ο Πρόεδρος Ντούκε δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να περιορίσει συγκεκριμένες διατάξεις του νέου νόμου. Την ίδια στιγμή ο ακροδεξιός πρώην Πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος συνδέεται με εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν μεταξύ 2002 και 2010 κάλεσε τον στρατό να κατέβει στους δρόμους προκειμένου να ελεγχθούν οι διαμαρτυρίες.

Η ανεργία στην Κολομβία ξεπερνά το 16 τοις εκατό, ενώ περίπου οι μισοί εργάτες βγάζουν λιγότερα χρήματα από τον βασικό μισθό, με το 40 τοις εκατό των Κολομβιανών να ζουν υπό καθεστώς ακραίας φτώχειας.

Η απεργία επεκτάθηκε και σε αγροτικές κοινότητες σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ομάδα διαδηλωτών αποκαθήλωσε το άγαλμα του Ισπανού κατακτητή του 16ου αιώνα Σεμπαστιάν ντε Μπελαλκάσαρ (Sebastián de Belalcázar) στο γεωγραφικό διαμέρισμα του Κάλι. Ηγέτες των ιθαγενών δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο άγαλμα αντιπροσώπευε γι' αυτούς πέντε αιώνες γενοκτονίας και σκλαβιάς.

 118254903 15e9e86c b5d6 4a55 9338 fd858ce368b9

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.

Πληροφορίες από telesur. Επίσης εδώ κι εδώ