Συνεχίζονται στην Ινδία οι κινητοποιήσεις των αγροτών για την απόσυρση των τριών νομοσχεδίων που πέρασε η ακροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μόντι προς όφελος των μεγάλων εταιρειών. Μέσα στη βδομάδα έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπων των αγροτών, ξεκινώντας ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ τους (ο έβδομος στη σειρά).

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν ενταθεί τις τελευταίες βδομάδες, ενώ οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταφέρει να ηρεμήσουν τους αγρότες, οι οποίοι φοβούνται ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θα προκαλέσουν τη διάλυση του μακροχρόνιου συστήματος ελάχιστων υποστηρικτικών τιμών (minimum support price - MSP), το οποίο προσφέρει κάποια σταθερότητα στους αγρότες, ορίζοντας την τιμή στην οποία η κυβέρνηση αγοράζει μέρος της σοδειάς. Υποστηρίζουν ακόμα ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των μεγάλων επιχειρήσεων στον αγροτικό τομέα, οι οποίες τελικά θα αγοράσουν τη γη τους και θα τους αφήσουν άνεργους. Ζητάνε εγγυημένη προμήθεια στις τιμές που θα καλύπτει το κόστος της παραγωγής και θα τους επιτρέπει να βιοπορίζονται χωρίς υπέρογκα χρέη και να τα βγάζουν πέρα αξιοπρεπώς χωρίς ανασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια η συνεχιζόμενη κρίση του αγροτικού τομέα και η εξαθλίωση μεγάλου μέρους του αγροτικού πληθυσμού έχουν οδηγήσει πολλούς αγρότες στην αυτοκτονία.

Σύμφωνα με τους αγρότες, εδώ και πολλά χρόνια ένα συγκεκριμένο λόμπι της αγροτικής οικονομίας, με την υποστήριξη κάποιων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα, προσπαθεί να εισέλθει στον τομέα της γεωργίας. Η προηγούμενη νομοθεσία δεν επέτρεπε στις μεγάλες επιχειρήσεις να αγοράσουν εκτάσεις γης. Πρόκειται, επομένως, για ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερες ρυθμίσεις που ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και βυθίζουν στη φτώχεια και την ανέχεια μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού. Οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι οι ελάχιστες τιμές της αγροτικής παραγωγής θα είναι προσιτές για όλους τους αγρότες, καθώς περίπου το 80% των αγροτών δεν λαμβάνει το ποσό που του υπόσχονται. Η κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, η ελάχιστη τιμή μένει στα χαρτιά και οι αγρότες παραμένουν στην αβεβαιότητα. 

Τα επίμαχα νομοσχέδια ψηφίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και με διάφορες μεθοδεύσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος ήταν η απελευθέρωση των αγροτών και η προσέλκυση επενδύσεων σε έναν τομέα της οικονομίας με χαμηλή παραγωγικότητα. Οι νέες αλλαγές θα επιτρέψουν στους αγρότες να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε ελεύθερες αγορές και θα βοηθήσουν να τονωθεί το αγροτικό εισόδημα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ο αγροτικός τομέας στην Ινδία απασχολεί περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της αχανούς χώρας των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων, αλλά συνεισφέρει μόλις το 15% σε μια οικονομία ύψους 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Παρ 'όλα αυτά, οι αγρότες δεν πείθονται από τις κυβερνητικές διακηρύξεις, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους εδώ και περίπου έναν μήνα, οι οποίες είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, τον Αύγουστο, στα (σχετικά πιο ανεπτυγμένα) βόρεια κρατίδια του Παντζάμπ (Punjab) και της Χαριάνα.(Haryana). Τις τελευταίες βδομάδες, όμως, οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με αρκετές χιλιάδες αγροτών να κατασκηνώνουν σε εθνικές οδούς και στα περίχωρα της πρωτεύουσας (Νέο Δελχί) με αίτημα την απόσυρση των τριών επίμαχων νομοσχεδίων. Μεγάλο ποσοστό των αγροτών αποτελούν οι εργάτες γης και οι μικροί παραγωγοί, οι οποίοι και αποτελούν σημαντική μερίδα του κόσμου που διαδηλώνει. Παρά την έναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση αυτή τη βδομάδα, ο αγώνας τους συνεχίζεται, καθώς ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις με τρακτέρ προς τα περίχωρα της πρωτεύουσας. 

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν καταλήξει συχνά σε συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει εταιρείες που φαίνονται να επωφελούνται από τις μεταρρυθμίσεις, με τους αγρότες να καλούν σε μποϊκοτάζ των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Μάλιστα, στο κρατίδιο του Παντζάμπ έχουν δεχτεί επίθεση συνολικά 1.500 πύργοι τηλεπικοινωνιών που ανήκουν σε εταιρεία συμφερόντων του Μουκές Αμπάνι (Mukesh Ambani), του πλουσιότερου ανθρώπου σε όλη την Ασία.

Η κυβέρνηση του ακροδεξιού Ναρέντρα Μόντι (Narendra Modi) προσπαθεί να απαξιώσει τον αγώνα των αγροτών, λέγοντας ότι είναι υποκινούμενος από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Στο πλευρό της κυβέρνησης τάσσεται και η πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία δυσφημούν τους διαδηλωτές, ενώ η κάλυψη του αγώνα τους γίνεται σε σημαντικό βαθμό από ξένα μέσα.

Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη του προηγούμενου μήνα πραγματοποιήθηκε ίσως η μεγαλύτερη γενική εργατική απεργία όλων των εποχών, βγάζοντας στους δρόμους της Ινδίας περίπου 250 εκατομμύρια εργαζόμενους. Η συνεχής φτωχοποίηση του πληθυσμού, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις, η αύξηση της καταστολής και οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ινδική κυβέρνηση έχουν προκαλέσει την οργή μιας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού.

 

Πληροφορίες από aljazeera, jacobin, time, frontline