Ενάντια στον πόλεμο - Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά την στρατιωτική κλιμάκωση στην Ανατολική Ευρώπη, όπου η Ουκρανία και η Ρωσία έρχονται αντιμέτωπες η μία με την άλλη, πιέζοντας την κλιμάκωση αυτή στα όρια της ευθείας αντιπαράθεσης, καθώς, είναι γεγονός η έντονη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμμένουμε στη θέση μας για απόρριψη του ιμπεριαλισμού των αντιμαχόμενων κρατών και των διακρατικών συνασπισμών, NATO και του Οργανισμού συνθήκης συλλογικής ασφαλείας.
Η εξουσιαστική πολιτική των κρατών, ο εθνικισμός, οι μικρές πατρίδες, αποτελούν μόνο επιφάσεις που σκοπό έχουν να κρύψουν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, των φυσικών πόρων και εδαφών. Οι επιπτώσεις της αναμέτρησης αυτής, ακόμη κι αν δεν οδηγήσει ανοιχτά σε πόλεμο, θα είναι, σε όλες τις περιπτώσεις, εξαιρετικά σοβαρές, πρώτα και κύρια για τους άμαχους πληθυσμούς της περιοχής εκείνης, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης και στέρησης βασικών αγαθών εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, αυτή η σύγκρουση ήδη επηρεάζει την εργατική τάξη σε όλη την Ευρώπη, η οποία βλέπει ήδη τα εισοδήματα της να μειώνονται σημαντικά λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας και των βασικών αγαθών, όπως επίσης εξαιτίας των μειώσεων στα ποσά που ξοδεύονται από τα κράτη για τις κοινωνικές ανάγκες λόγω της αύξησης των πολεμικών δαπανών.
Η τωρινή διαμάχη αποτελεί κομμάτι ενός σεναρίου παγκόσμιας αύξησης των πολιτικών και στρατιωτικών αναταραχών. Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ακόμη στην ηγεσία της παγκόσμιας δύναμης, αντιμετωπίζουν εμφανείς δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύεται από την εσπευσμένη τους απομάκρυνση από το Αφγανιστάν αλλά και στο εσωτερικό του κράτους τους, όπως φάνηκε από τις κοινωνικές εξεγέρσεις του 2020 και την αναζωπύρωση των ταξικών συγκρούσεων στη χώρα.
Με βάση τη δική του ρητορική, το Ρώσικο Κράτος θέτει τον εαυτό του σε θέση άμυνας, η οποία το αναγκάζει να επιτεθεί, ώστε να σταθεί στα πόδια του. Η κρίση στη ρώσικη σφαίρα επιρροής, η οποία έγινε ορατή με τις κοινωνικές κινητοποιήσεις στη Λευκορωσία το καλοκαίρι του 2020 και τις διαδηλώσεις στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, δείχνουν την ευθραυστότητα του ρώσικου κράτους εξωτερικά και εσωτερικά. Αυτή η ευθραυστότητα θα μπορούσε να αποβεί μοιραία αν, έστω και ένα από τα γειτονικά κράτη καταρρεύσει, όπως δείχνει και η βίαιη και βιαστική καταστολή της εξέγερσης στο Καζακστάν τον Ιανουάριο του 2021.
Η Ιταλία είναι έντονα εμπλεκόμενη με την διαμάχη αυτή, καθώς υπάρχουν βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε όλη τη χώρα, και συγκεκριμένα με τις εγκαταστάσεις στη Σικελία , οι οποίες χρησιμοποιούνται για να ελέγχουν τον ρώσικο στόλο στην Μεσόγειο. Επιπλέον, το ιταλικό κράτος έχει άμεση παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη με δικά του στρατεύματα, και συνεπώς παίρνει ενεργό ρόλο στη δίνη του πολέμου. Στη Λετονία, στρατεύματα εξοπλισμένα με τανκς και οχήματα χιονιού έχουν αναπτυχθεί ως κομμάτι της αποστολής του ΝΑΤΟ: ‘Βαλτικός Φύλακας’, στη Ρουμανία, κοντά στην Κοστάντζα, βρίσκεται σμήνος τεσσάρων αεροσκαφών τύπου Typhoon, ως κομμάτι της αποστολής ‘Air Black Storm’, στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται η πολεμική φρεγάτα τύπου FREMM, ονόματι ‘Μargottini’ και το ναρκαλιευτικό ‘Viareggio’ καθώς και το αεροπλανοφόρο ‘Cavour’, με πολεμικά αεροσκάφη τύπου F – 35.
Αυτή η ανάπτυξη δυνάμεων εγκρίθηκε με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 78 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό που σίγουρα η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει. Ήδη έχει ανακοινωθεί η πρόθεση να αποσταλούν 2.000 επιπλέον Ιταλοί στρατιώτες στην περιοχή. Οι αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες δικαιολογούνται με το επιχείρημα της ασφάλειας μας, αλλά κανείς δεν λέει ότι η ασφάλεια θα έπρεπε κανονικά να νοείται ως παιδεία, υγεία, εισόδημα για όλους και όχι πόλεμος.
Ως αναρχικοί, σκοπεύουμε να υψώσουμε τη σημαία της αλληλεγγύης μεταξύ των εκμεταλευόμενων τάξεων, πέρα από και ενάντια σε κάθε έθνος. Για αυτό τον λόγο, καλούμε όλους όσοι εναντιώνονται στον πόλεμο να ενδυναμώσουν και να επανεκκινήσουν τον αγώνα ενάντια στην πολεμοχαρή πολιτική της Ιταλικής κυβέρνησης, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλατύ αντιπολεμικό κίνημα, το οποίο να πετύχει την απόσυρση των στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό.
Στην περίπτωση ανοιχτής σύγκρουσής, η θέση μας παραμένει αυτή της επαναστατικής άμυνας, της αλληλεγγύης, της αδελφοποίησης και της εξέγερσης ενάντια στις Υψηλές Εντολές κάθε Κράτους.


Ιταλική Αναρχική Ομοσπονδία – FAI,
Συνέλευση, 20 Φεβρουαρίου 2022

federazioneanarchica.org