Αναδημοσίευση από την σελίδα της Αναρχικής Συνέλευσης Φοιτητών/τριών Quieta Movere


Τέσσερις μήνες αγώνων, συνελεύσεων, καταλήψεων, διαδηλώσεων και διαφόρων δράσεων φαίνονται ως ένα μεγάλο κομμάτι του φοιτητικού κινήματος που αναπτύχθηκε από τις αρχές του έτους. Οι αντιστάσεις μας μέχρι σήμερα δεν έχουν κατορθώσει την ανατροπή του νόμου 4777 αν και πολύ σημαντικά βήματα έχουν γίνει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι μαζικές πορείες που κατάφεραν να απωθήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και ακόμη πιο σημαντικό η αποτροπή της εισόδου των αστυνομικών δυνάμεων στις 15 Απρίλη ως αποτέλεσμα όλων των μορφών δράσης εντός του φοιτητικού κινήματος. Ως φοιτητές/τριες που συμμετέχουμε στις διαδικασίες φοιτητικών συλλόγων και σε πρωτοβουλίες ανοιχτών πλαισίων αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα πανελλαδικών χαρακτηριστικών ενός δυναμικού φοιτητικού κινήματος.

Σημείο συσπείρωσής μας αποτέλεσε σε έναν μεγάλο βαθμό η κατάθεση του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη ως ένα ακόμη κομμάτι της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης σε συνέχεια του νόμου Γαβρόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μία ολομέτωπη επίθεση στα κεκτημένα των φοιτητικών και ταξικών αγώνων, έχοντας ως χαρακτηριστικό την εντατικοποίηση των σπουδών και εγκαθιστώντας μέσα στο πανεπιστήμιο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για να εξασφαλιστεί η επέκταση κυριαρχίας κράτους και κεφαλαίου. Σημαντικό κομμάτι αποτέλεσε η πρώτη κατάληψη της πρυτανείας αφού μέσα από αυτή ενεργοποιήθηκε μεγάλο μέρος των φοιτητικών συλλόγων και μαζικοποιήθηκαν οι διαδικασίες βάσης σπάζοντας διαδικασίες ανάθεσης και ιεραρχίες μέσα στους ίδιους τους φοιτητικούς συλλόγους. Αξιοσημείωτο μέσο αγώνα πέρα από την κατάληψη και τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις αποτέλεσε και η επανοικειοποίηση του campus το οποίο μαζί με τις κατειλημμένες σχολές αποτέλεσε σημείο συνάντησης και αγώνα. Από τις συνελεύσεις, μέχρι τις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, τα μοιράσματα στο κέντρο της πόλης, την συμμετοχή σε άλλους κοινωνικούς αγώνες όπως η απεργία πείνας του Δ.Κ., τις πορείες των υγειονομικών και τις πορείες σε διάφορες γειτονιές της Θεσσαλονίκης φάνηκε η πραγματική αξία του ασύλου πέρα από τον αποστειρωμένο ακαδημαϊσμό. Αδιαμφησβήτητα η πανδημία αποτέλεσε ευκαιρία για το κράτος να εξαγγείλει και να περάσει σωρηδόν νομοσχέδιο που αλλάζουν το μεταπολιτευτικό παράδειγμα όπως το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Συνεπώς η αντίσταση στην καθόλα ταξική διαχείριση της πανδημίας είναι ένα κομμάτι των αγώνων μας.

Για να αναβαθμίσουμε τα μέσα αγώνα μας και τον πολιτικό μας λόγο, να αναλογιστούμε τα λάθη και να κάνουμε την αυτοκριτική της, μέχρι τώρα, πορείας μας, είναι λοιπόν αναγκαία η ανταλλαγή των εμπειριών πανελλαδικά, παράλληλα με την δημιουργία συντροφικών σχέσεων που θα λειτουργήσουν και ως προεργασία για μια συνολικότερη προσπάθεια συντονισμού των δράσεων μεταξύ διαφορετικών πόλεων.

Σε αυτό το κλίμα, μια πρώτη επαφή του φοιτητικού κινήματος Αθήνας-Θεσσαλονίκης καλείται μέσα από την προγραμματισμένη εκδήλωση-συζήτηση: ''Ανταλλαγή εμπειριών για τους φοιτητικούς αγώνες και η συνέχισή τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη'' στις 21/05 στις 16:00 στο Κάτω Πολυτεχνείο

Σύλλογοι Φοιτητ(ρι)ων: Μαθηματικού, Ηλ/Μηχ-Μηχ/Μηχ, Γεωλογικού

Πρωτοβουλίες Φοιτητ(ρι)ων : Κινηματογράφου, Φυσικού, Αρχιτεκτονικής, Ψυχολογίας, Χημικού, Γεωπονίας, Βιολογίας

Η εκδήλωση διοργανώνεται από:

Σύλλογοι Φοιτητ(ρι)ων: Μαθηματικού, Ηλ/μηχ-Μηχ/Μηχ, Γεωλογικού, Πρωτοβουλίες Φοιτητ(ρι)ων : Κινηματογράφου, Φυσικού, Αρχιτεκτονικής, Ψυχολογίας, Χημικού, Γεωπονίας, Βιολογίας και αυτοοργανωμένα εγχειρήματα από σχολές της Αθήνας

ekdilosi athina foitites