Συγκέντρωση - πορεία ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών μας
Πέμπτη 19/1 στις 12:00 στο Αγ. Βενιζέλου

Καλεσμα στηριξης στους/ις σπουδαστές/ριες της δραματικής σχολής ΚΘΒΕ που τελεί υπό κατάληψη

Απόσπαση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία ή αλλιώς: άλλη μια δίοδος προς την ανεργία και την μετανάστευση
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες άλλης μιας βάρβαρης πτυχής της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, αυτής της απόσπασης επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα ήδη κατακρεουργημένα σύγχρονα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων. Το κράτος έχοντας εξισώσει ήδη τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων από το 2019 και περνώντας εν μέσω καλοκαιριού τον νόμο για το σύγχρονο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που διασπά το "ενιαίο" πτυχίο, εξειδικεύει τις αποφάσεις του στις καλλιτεχνικές και τις καθηγητικές σχολές. Πρόκειται για άλλη μια επίθεση στην νεολαία της κοινωνικής βάσης, ωθώντας την στην ανεργία και τελικά στην μετανάστευση για ένα καλύτερο μέλλον.

Σε μια περίοδο, λοιπόν, όλο και αυξανόμενης φτωχοποίησης, ακριβείας και ενίσχυσης των ταξικών αντιθέσεων, το κράτος αποφασίζει να εντείνει ακόμη περισσότερο την ανεργία, φέρνοντας σε δυσμενέστερη θέση τους μελλοντικούς εργαζόμενους. Σκοπός του κράτους, αποτελεί η δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού, ώστε να μπορεί να ενσωματώνεται στα "ευέλικτα" ωράρια εργασίας που προωθεί η καπιταλιστική πραγματικότητα. Άρα χρειάζεται νέες εργαζόμενες με διασπασμενα πτυχία, τα οποία θα προσομοιάζουν με προσοντολογια μέσω επιλογών μαθημάτων, σεμιναρίων και εξειδικεύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, εν μέσω των Χριστουγέννων, το κράτος ψήφισε προεδρικό διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια λυκείου. Έπειτα από την υποβάθμιση του καλλιτεχνικού χώρου την περίοδο της καραντίνας, κατά την οποία ο κλάδος εξαιρέθηκε από τα επιδόματα, αλλά και του "τρομονόμου" λογοκρισίας των καλλιτεχνών, το κράτος συνεχίζει την επίθεσή του στην ίδια την επαγγελματική προοπτική των νέων φοιτητών, αλλα και αποφοίτων, πετώντας στα σκουπίδια τον κόπο, τον χρόνο και το χρήμα χιλιάδων νέων ηθοποιών, μουσικών, εικαστικών.

Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί η κατάργηση της παιδαγωγικής επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές. Πρόκειται για μια τεράστια ποικιλία σχολών, μέσα από την οποία η κάθε φοιτήτρια μπορούσε να διδάξει επαγγελματικά συνεχίζοντας ως δασκάλα ή καθηγήτρια. Αυτός ο νόμος στοχεύει στις σχολές της φιλοσοφικής, της σχολής θετικών επιστημών κ.α.

Σύμφωνα με αυτόν, οι φοιτητές δε θα αποκτούν πλέον παιδαγωγική επάρκεια μέσω της λήψης του πτυχίου, αλλά θα παρακολουθούν "ειδικό πρόγραμμα" δύο εξαμήνων, εντείνοντας τον χρόνο των σπουδών τους. Ήδη είναι γνωστό το γεγονός ότι για να διοριστεί κάποιος σε ένα δημόσιο σχολείο -στην καλύτερη περίπτωση ως αναπληρωτής- χρειάζεται να ακολουθήσει το μονοπάτι του σκληρού ανταγωνισμού, του μαζέματος προσόντων, πατώντας στα κεφάλια των συμφοιτητών του.
Μέσα σε όλα, ανακοινώνεται πως το Αγρόκτημα και τα Δάση σε Περτούλι και Ταξιάρχη Χαλκιδικής, των τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογιας περνάνε σε εταιρία ιδιωτικού δικαίου, όπως μια σειρά εγκαταστάσεων και λειτουργιών του ΑΠΘ.

Η ιδιωτικοποίηση αυτή, αφήνει πολλά ερωτήματα για την συνέχεια των σπουδών εκεί, αλλά και την αξία των πτυχίων.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην σύμπραξη του ιδιωτικού τομεα με το πανεπιστήμιο, την επιβεβαίωση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και την ευθυγράμμιση των σύγχρονων πτυχίων με τα συμφέροντα των αφεντικών.

Τέλος, στην δική μας σχολή αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί η απλήρωτη πρακτική άσκηση που ψηφίστηκε το 2019. Πρόκειται για μια 2μηνη πρακτική με 8ωρη 5μερη εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες, εργασία τις Κυριακές και μισθό 250€. Αυτή η πρακτική ορίζεται ως μάθημα επιλογής για 70 "εκλεκτούς" φοιτητές, ανοίγοντας τον δρόμο της διάσπασης των πτυχίων μας. Αποτελεί μια συνθήκη διαρκούς ανταγωνισμού μεταξύ των φοιτητριών και ενσωμάτωσης της κρατικής αντίληψης περί ατομικής ευθύνης, νομιμοποιώντας ένα ακόμη πιο ασφυκτικό εργατικό κάτεργο, ενταγμένο στα σύγχρονα πρότυπα εργασίας των μηδαμινων απολαβών και της εκμετάλλευσης.

Εμείς από την μεριά μας, ως φοιτητές/ριες στεκόμαστε ενάντια σε όλες τις κρατικές μεθοδεύσεις, που θέλουν να κάνουν τα πτυχία μας άχρηστα προσοντολογια και τις σπουδές μας μαθητείες εξυπηρέτησης των συμφερόντων των αφεντικών. Το μέλλον μας, λοιπόν, δεν είναι να κάνουμε καριέρα ούτε να πατήσουμε επί πτωμάτων για την προσωπική μας ανέλιξη, αλλά είναι η συνολική διεκδίκηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, αλλά και πολλών παραπάνω από αυτών, μέσα από τον συνεχή αυτοοργανωμένο αγώνα. Είναι ο καιρός μας, να τα αλλάξουμε όλα.

ΕΝΙΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΗ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΊΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Αυτοοργανωμένο σχήμα αρχιτεκτονικής