Δευτέρα 20/1 - 9:00 συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους/ις συλληφθέντες/εισες της 2ης εκκένωσης της κατειλημμένης πρυτανείας στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης
Μετράμε σχεδόν 4 χρόνια από το ξέσπασμα του φοιτητικού κινήματος του '21 - ενός ριζοσπαστικού αγώνα που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την αναζωπύρωση του αντιεξουσιαστικού λόγου εντός των πανεπιστημίων και κατάφερε να θέσει τρανταχτά υπό αμφισβήτηση τα κρατικά αφηγήματα. Την χρονιά του '21 διανύαμε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης. Η έξαρση της πανδημίας, το καθεστώς lockdown και τα αυξανόμενα ποσοστά θανάτων καθημερινά αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για την κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή εγκληματικά νομοσχέδια, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη (ν.4777/2021) στα πλαίσια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.
Κράτος και αφεντικά εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες εγκλεισμού θεώρησαν - εσφαλμένα - ότι η θέσπιση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων θα πέσει αμαχητί, δίχως να συνυπολογίσουν την οργή της κοινωνίας που έμελλε να ξεσπάσει εναντίον τους. Η μαζική παρουσία και συνάντηση ετερόκλητων ατόμων σε διαδικασίες βάσεις, η δυναμική στις διαδηλώσεις και η στήριξη όλων των επιμέρους δράσεων προετοίμασαν το έδαφος για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν - την συσπείρωση του κόσμου, την ετοιμότητα του, την αντίσταση που αναπτύχθηκαν στο Κατειλημμένο Κέντρο Αγώνα της Πρυτανείας. Οι μερικές εκατοντάδες φοιτητών/τριών που κινητοποιήθηκαν από τις αρχές του Γενάρη κατάφεραν μέσω της συστηματικής δράσης τους να συσπειρώσουν πλήθος κόσμου και να προβούν -ως χιλιάδες πλέον- σε μαχητικές κινήσεις, όπως η κατάληψη της πρυτανείας.
Το κίνημα του '21 άφησε σημαντικό αποτύπωμα, καθώς την περίοδο εκείνη σημειώθηκαν οι πιο μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων - με χαρακτηριστική την συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες/ισσες της αστυνομικής επιχείρησης- εκκένωσης έξω από τα δικαστήρια, καθώς επίσης και την μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, η οποία δέχτηκε έντονη καταστολή ύστερα από το ξέσπασμα συγκρούσεων έξω από το ΥΜΑΘ.
Παρά τις τότε κατασταλτικές μεθοδεύσεις ο αγωνιζόμενος κόσμος απέδειξε ότι είναι ικανός να ισοπεδώσει τον φόβο της κρατικής τρομοκρατίας με μοναδικό όπλο το δίκιο του αγώνα του.
Ο φόβος του κράτους να ναρκοθετήσει κάθε επικείμενο κοινωνικό-ταξικό ξέσπασμα αποτυπώνεται έντονα στο σήμερα. Η πολιτική ατζέντα περιλαμβάνει ευκρινώς την μετατροπή του πανεπιστημίου σε έναν αποστειρωμένο χώρο - πράγμα που καθίσταται σαφές αφενός μέσω πολυάριθμων νομοσχεδίων που στοχεύουν την πλήρη απόσχιση της παιδείας από τον κοινωνικοπολιτικό της χαρακτήρα και αφετέρου μέσω της ολοένα εντεινόμενης καταστολής απέναντι σε κάθε ριζοσπαστική δράση. Ο νόμος 4777, το όριο φοίτησης (ν+2), τα πειθαρχικά, οι διαγραφές, η ελάχιστη βάση εισαγωγής, οι εξισώσεις πτυχίων, καταργήσεις τμημάτων, η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης αποτελούν ορισμένα παραδείγματα μεταρρυθμίσεων που καταδεικνύουν την επιδίωξη του κράτους να αποδεσμεύσει πλήρως το πανεπιστήμιο από τον δημόσιο χαρακτήρα του, εντείνοντας παράλληλα τους ταξικούς διαχωρισμούς, την εξατομίκευση και τις σχέσεις ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα- στην κατεύθυνση της προληπτικής αντιεξέγερσης και των επιταγών «νόμος και τάξη» - το κράτος προχωρά σε στρατολόγηση δυνάμεων της αστυνομίας, αλλεπάλληλες συλλήψεις φοιτητών/τριών, εκκενώσεις στεκιών και καταλήψεων και έντονη στοχοποίηση κάθε αναρχικής χροιάς τόσο εντός όσο και εκτός των πανεπιστήμιών. Αυτό έχει επιφέρει σταδιακά την μετατροπή του πανεπιστημίου από ένα πεδίο μόνιμης σύγκρουσης και αντεπίθεσης σε ένα χώρο αδράνειας και υποταγής, όπου ελλοχεύει αδιάκοπα ο φόβος ποινικοποίησης κάθε αντιεξουσιαστικής δράσης.
Όσο όμως επιτρέπουμε στους εξουσιαστές να αποφασίζουν για τις ζωές μας, τόσο εμείς θα μένουμε αμέτοχοι θεατές απέναντι στον εξευτελισμό των συνθηκών διαβίωσης μας, στην φίμωση της οργής μας, στην ισοπέδωση όσων πιστεύουμε και θέλουμε να κάνουμε πράξη. Παρά τις προσπάθειες του κράτους να εξοντώσει ηθικά και πολιτικά τους αγωνιζόμενους αυτού του κόσμου, χρέος μας είναι να αποδείξουμε ότι το νήμα του '21 είναι ικανό να φτάσει στο σήμερα ως μαχητική απάντηση στην τρομοκρατία που κράτος και αφεντικά πασχίζουν να εδραιώσουν. Ο κόσμος που συναντήθηκε στον δρόμο τότε είναι ικανός να επανασυσπειρωθεί προκειμένου να επανακτήσει τα χαμένα εδάφη, να πάρει πίσω όσα του στέρησαν και να φροντίσει πως ο συσχετισμός θα είναι πάντα με το μέρος του. Ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας, ο αναρχικός αγώνας θα συνιστά μόνιμο μέτωπο σύγκρουσης με τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό και θα συνεχίσει να θέτουν τα θεμέλια για την δημιουργία ενός κόσμου ισότητας και ελευθερίας.
Ο ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥ ΣΥΛΛΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere