Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

[Θεσ/νίκη] Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις στο ΕΚΕΤΑ
Τετάρτη 21 Φεβρουάριος 2024, 08:30am
Επισκέψεις : 952
από
Για τις απολύσεις στο ΕΚΕΤΑ
 
Σε μια περίοδο που το ΕΚΕΤΑ προσελκύει χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων από ερευνητικά προγράμματα χάρη στον κόπο των εργαζομένων του, οι απολύσεις εντός του κέντρου όλο και πληθαίνουν. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε από την πρόσφατη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων ΕΚΕΤΑ - που με βάση αυτή κατατέθηκαν και ψηφίσματα που στηρίχθηκαν και από τα σωματεία ΣΕΡΕΤΕ και ΣΜΤ - συγκεκριμένα εργαστήρια του ΙΠΤΗΛ/ ΕΚΕΤΑ προχώρησαν σε έναν αριθμό μη ανανέωσης συμβάσεων εργαζομένων με μόνη και προκλητική αιτιολογία/πρόφαση ότι «δεν υπάρχουν πρότζεκτ» να απασχοληθούν ή -ακόμη χειρότερα- ότι «δεν υπάρχουν λεφτά». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι απολύσεις στοχεύουν εργαζόμενο που είχε συνδικαλιστική δράση και επίσης αρνήθηκε να κάνει έρευνα για το στρατό, εργαζόμενη που συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις έχοντας παράλληλα συχνές αντιπαραθέσεις με τους προϊσταμένους της στα πλαίσια της «συνεργασίας» τους, και τέλος και πιο πρόσφατο, εργαζόμενη με συνδικαλιστική δράση, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ.
 
Το ΕΚΕΤΑ απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους/ες σε ένα καθεστώς εργασίας με εδραιωμένη την επισφάλεια, με διευρυμένο το χώρο για την εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση της εργασίας, τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, με εργαζομένους απόλυτα εξαρτημένους από τις διαθέσεις του εκάστοτε αφεντικού. Εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες, η πλειοψηφία αυτών στο κέντρο, απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας – κυρίως με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών («μπλοκάκι») ως «συνεργάτες»- με κυλιόμενες ολιγόμηνες συμβάσεις αντί για κανονικές προσλήψεις, χωρίς βασικά εργασιακά δικαιώματα και Συλλογική Σύμβαση Εργασία. Σε αυτή τη συνθήκη, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τη βία της ανεργίας, με την οποιαδήποτε αφορμή, ιδιαίτερα μάλιστα αν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο… ενοχλούν. Φυσικά χωρίς καμία αποζημίωση ή ταμείο ανεργίας.
 
Τόσο στην περίπτωση του ΕΚΕΤΑ απέναντι στις απολύσεις, όσο και γενικότερα, η απάντηση που απαιτείται είναι συλλογική, δυναμώνοντας τους αγώνες απέναντι στην διαρκή και εντεινόμενη επίθεση κράτους και κεφαλαίου, κόντρα στην διαρκή υποτίμηση των ζωών μας. Ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που η κάλυψη βασικών αναγκών όλο και δυσκολεύει, που με μια σειρά αντεργατικών νόμων - με πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα τους νόμους Χατζηδάκη και ύστερα του Γεωργιάδη – αναιρούνται κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και χτυπιούνται τα μέσα πάλης μας, επιδιώκοντας να επιβληθεί αυτή η κατάσταση ως κανονικότητα. Απέναντι σε όλα αυτά, για μας αποτελεί μονόδρομο η οργάνωση στη βάση με ελευθεριακά χαρακτηριστικά, ενάντια στον γραφειοκρατικό και ξεπουλημένο συνδικαλισμό που υποβαθμίζει και ευτελίζει του εργατικούς αγώνες, με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της αυτοοργάνωσης.
 
Αλληλεγγύη στους απολυμένους και απολυμένες , άμεση δικαίωση των αιτημάτων τους!
Οργάνωση στη βάση και αγώνας στους χώρους δουλειάς!
 
Συγκέντρωση 21/2 στις 8.30 έξω από την κεντρική είσοδο του Ε.Κ.Ε.Τ.Α
 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
estov EKETA 21022024

 

Νέα κινητοποίηση έξω από την κεντρική είσοδο του ΕΚΕΤΑ την Τετάρτη 21/02 στις 8:30, όπως αποφασίστηκε από τη σύσκεψη των σωματείων την προηγούμενη Δευτέρα.

Για να μην είμαστε οι επόμενοι που θα μείνουμε χωρίς σύμβαση επειδή: ο προϊστάμενος μας ξέμεινε από πρότζεκτ, ο προϊστάμενος μας δεν μας γουστάρει, κατεβήκαμε σε μια απεργία ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο γιατί εν πάσει περιπτώσει η απασχόληση μας με oλιγόμηνες συμβάσεις έργου μας κάνει πλήρως αναλώσιμους, πρέπει να συμμετάσχουμε μαζικά στην κινητοποίηση της Τετάρτης ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων/ισσών μας.

Δεν κοιτάμε τη δουλειά μας, υπερασπιζόμαστε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που χάνουν τη δουλειά τους, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας.

• Καμία απόλυση συναδέλφου/ισσας!
• Ανανέωση σύμβασης / απορρόφηση εργαζομένων σε υπάρχοντα έργα με ίδιους όρους εργασίας
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και για όλες.
• Συλλογική Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες του κέντρου ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασής τους.
• Να καταργηθούν όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας.
• Αυξήσεις μισθών στο ύψος των αναγκών μας!

Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΕΤΑ

protobouliaergazomenonEKETA 21022024

 

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Τα τελευταία χρόνια το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) παρουσιάζεται σε πολλαπλές περιστάσεις ως ένα ερευνητικό κέντρο με διαρκώς ανοδική πορεία ως προς τα προγράμματα που προσελκύει (και τα έσοδα που τα συνοδεύουν), ως προς το πλήθος των δημοσιεύσεων που βγαίνουν από αυτό και την ανέλιξή του σε ευρωπαϊκές κατατάξεις.

Παρά όμως το διαρκώς διαφημιζόμενο success story του ΕΚΕΤΑ, η επιτυχία αυτή δε φαίνεται να αντικατοπτρίζεται στις εργασιακές συνθήκες των ανθρώπων που καθιστούν δυνατή τη λειτουργία του. Η πλειονότητα του προσωπικού στο ΕΚΕΤΑ (εξαιρούμενων των Ερευνητών, μελών ΔΕΠ και ελάχιστων θέσεων τακτικού προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου – ΙΔΑΧ) απασχολείται με ολιγόμηνες συμβάσεις ακόμα και 2μηνης (!) διάρκειας. Οι συμβάσεις αυτές μπορεί να είναι:

1. Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ, γνωστές και ως συμβάσεις έργου ή μπλοκάκι)
2. Υποτροφία (χωρίς ένσημα ή οποιαδήποτε αναγνώριση εργασιακής υπόστασης)
3. Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ).

Τα άτομα που απασχολούνται με συμβάσεις έργου θεωρούνται «συνεργάτες» ως προς τα εργασιακά τους δικαιώματα και «μισθωτοί» ως προς τις απαιτήσεις που υπάρχουν από αυτά. Η συγκάλυψη της εξαρτημένης σχέσης εργασίας με το ΕΚΕΤΑ μέσα από το «μπλοκάκι» είναι εμφανής, καθώς το ΕΚΕΤΑ καθορίζει το αντικείμενο, το χώρο της εργασίας και το προϊόν της του ανήκει. Εντούτοις, δεν έχουν δικαίωμα σε απεργία ή άδειες (αναψυχής, λοχείας, αναρρωτικές) και η απόδοσή τους γίνεται μόνο έπειτα από συνεννόηση με τους εκάστοτε υπεύθυνους. Επιπροσθέτως, καθώς νομικά θεωρούνται «ελεύθεροι επαγγελματίες» όταν λήγουν οι συμβάσεις τους δε δικαιούνται αποζημίωση (ανεξαρτήτως των χρόνων απασχόλησης τους στο φορέα), δε δικαιούνται να λάβουν ταμείο ανεργίας και τα χρόνια εργασίας τους δεν αναγνωρίζονται ως προϋπηρεσία για θεσμοθετημένη μισθολογική τους ανέλιξη.

Οι συμβάσεις ΙΔΟΧ διασφαλίζουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα (άδειες, δικαίωμα σε απεργία, άδεια λοχείας κ.α.). Ακόμα κι αυτές όμως, καθώς συνήθως προκηρύσσονται στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων και όχι από κρατικούς πόρους είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και κατ’ επέκταση διέπονται επίσης από μόνιμη επισφάλεια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέρα από τους εργαζόμενους με ΔΠΥ, ούτε οι ΙΔΟΧ ούτε καν οι ΙΔΑΧ λαμβάνουν 13ο και 14ο μισθό, καθώς με τη νομική υπόσταση του ΕΚΕΤΑ στερούμαστε δικαιώματα που θα είχαμε στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να δικαιούμαστε αυτά που θα είχαμε στο δημόσιο.

Ως Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ-ΠΘ) γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πληθώρα των ζητημάτων που εντοπίζονται στα ερευνητικά κέντρα πηγάζουν από προβλήματα που χαρακτηρίζουν εν γένει τον κλάδο της έρευνας, έναν από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη εργασιακή επισφάλεια, καθώς σε μεγάλο βαθμό η εργασία μας δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια. Γνωρίζουμε πως παρά την προσπάθεια πολιτικών προσώπων που προσπαθούν να αξιοποιήσουν το έργο που παράγεται με τον δικό μας κόπο για να προωθήσουν το προφίλ «αριστείας», η κρατική χρηματοδότηση στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση διαρκώς μειώνονται. Όσον αφορά τα ερευνητικά κέντρα, η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας των κέντρων (συντήρησης, υποδομών), ενώ δεν καλύπτονται στο σύνολό τους ουτε οι μισθοί των ελάχιστων εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας. Ταυτόχρονα, το παραπάνω έχει αντίκτυπο και στο ίδιο το προϊόν της εργασίας μας. Από τη μία το διαρκές κηνύγι χρηματοδοτήσεων δαπανά τεράστιο κομμάτι δυνάμεων, η επισφάλεια και η διαρκής αλλαγή αντικειμένου έχει αντίκτυπο στην ποιότητά της, ενώ αφαιρείται και η ερευνητική ελευθερία, καθώς δεν έχει σημασία το αντικείμενο που επιθυμούμε να ερευνήσουμε, αλλά το αν αυτό συνοδεύεται από χρηματοδότηση. Ως μέλη του ΣΕΡΕΤΕ, επιθυμούμε η έρευνα που παράγουμε να γίνεται προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι για πολεμικούς – κατασταλτικούς σκοπούς ή για τη διασφάλιση κερδοφορίας εταιρειών.

Πέρα όμως των διαχρονικών προβλημάτων που διέπουν τον κλάδο της έρευνας και τη λειτουργία του ΕΚΕΤΑ, το τελευταίο διάστημα το σωματείο μας έλαβε πολλαπλές καταγγελίες από συναδέλφους/ισσες του κέντρου, που ενημερώθηκαν ότι δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, με την ενημέρωση σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνεται ακόμα και με προειδοποίηση μόλις λίγων ημερών πριν τη λήξη της σύμβασης. Ως ΣΕΡΕΤΕ έχουμε ξεκάθαρη θέση: δεν είναι λήξη σύμβασης, είναι απολύσεις. Σε ένα κέντρο που μπορεί εργαζόμενοι να εργάζονται για δεκαετίες σε αυτό χωρίς να έχουν συνάψει ποτέ σύμβαση διάρκειας μεγαλύτερης του ενός έτους, δεν καλύπτουν παροδικές, καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες του κέντρου. Δε νοείται ένα κέντρο όπως το ΕΚΕΤΑ ή ένα Ινστιτούτο όπως το ΙΠΤΗΛ, που παρουσιάζει ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης, να έχει πάνω από το 75% των εργαζομένων τους με καθεστώς «συνεργάτη». Δε νοείται να γίνονται απολύσεις εργαζομένων χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα της εργασίας τους, την ίδια στιγμή που στο ίδιο ινστιτούτο (ακόμα και στην ίδια ερευνητική ομάδα!) προκηρύσσονται θέσεις για νέο προσωπικό. Σε συνδυασμό με τις πολυάριθμες καταγγελίες που είχαν γνωστοποιηθεί στο σωματείο μας για εργοδοτική αυθαιρεσία και φαινόμενα mobbing, αναρωτιόμαστε για τα κίνητρα των απολύσεων αυτών, για το αν συνδέονται κάποιες από αυτές με συνδικαλιστική δράση, καθώς ξεκάθαρα δεν μπορούν να αποδοθούν σε οικονομική αδυναμία ανανέωσης τους.

Απαιτούμε άμεσα από την εργοδοσία:

· Καμία απόλυση – ανανέωση σύμβασης – απορρόφηση σε υπάρχοντα έργα

· Την άμεση κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος ΔΠΥ και προσλήψεις με συμβάσεις μισθωτής εργασίας

· Άμεση κατάργηση των ολιγόμηνων συμβάσεων και του καθεστώτος επισφάλειας που τα συνοδεύει – τουλάχιστον 2μηνη προειδοποίηση σε περίπτωση απόλυσης

Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για:

· Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους. Συλλογική σύμβαση εργασίας που να διασφαλίζει πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους/ες τις εργαζόμενες του κέντρου

· Έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας – όχι για το στρατό και την κερδοφορία

· Μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες

· Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Έρευνα και την Παιδεία

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 21.2 – 08:30 ΕΚΕΤΑ

 
serete skg 21022024
 
 
 
 
 
 
 
 
Τοποθεσία ΕΚΕΤΑ

Ημερολόγιο

Καμία εκδήλωση